’s morgens 32:4, ‘s avonds ps. 33:4.

Aankomende zondagmorgen hoop ik te preken over psalm 124. Een danklied na bevrijding. Deze week denken we terug dat ‘we’ 75 jaar geleden bevrijd zijn van de onderdrukking in de WOII. Psalm 124 zingt over vijanden die het volk als in een woeste stroom hadden meegesleurd als de HEERE niet bij ons was geweest! Het is een danklied op Gods verlossing. Daarom weten we ons, vanuit het verleden, zeker voor de toekomst: ‘Onze hulp is in de Naam van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft.’ Een goede zondag gewenst!

De collecte voor de diaconie heeft in de maand april 1750 euro opgebracht, waarvoor hartelijk dank.

Diaconiecollecten

De diaconiecollecten zijn zeker ook in deze tijd belangrijk. Er is veel (ook financiële) nood in deze tijd, zowel om ons heen als wereldwijd. Wij, als diaconie, proberen steun te geven waar nodig, maar hebben daarbij ook uw bijdrage hard nodig. In de komende tijd zullen wij ook weer gericht doelen aan u bekend maken, zowel in de afkondiging als ook in de Zaaier en op de site van de kerk. Ook de deurcollecte voor ons GZB-doel, ons zendingsechtpaar, willen wij hierbij onder uw aandacht brengen. Als u bij het storten op nummer NL24 RABO 0154 1978 07 van de diaconie het doel vermeldt, komt het op de juiste plaats terecht.

Mevr. Van Zanten – Van Zanten, Biezenweg 47 (4124 AA) heeft deze week onderzoeken ondergaan vanwege de kanker die bij haar is geconstateerd. Ze hoopt over een paar weken de uitslag te krijgen en duidelijkheid over de behandeling. Meneer Prijs, Gasperdenstraat 14 (4124 AP) is erg vermoeid door de bloedarmoede. Komende week vinden er onderzoeken plaats om gericht te kunnen behandelen. Heleen van Dieren, Graaf Huibertlaan 34 (4121 EP, Everdingen) beleeft moeilijke weken vanwege het coronavirus dat ze heeft opgelopen. Ze heeft last van erge benauwdheid. We bidden u allen Gods kracht, herstel en zegen toe in de weg die u moet gaan. Ton de Leeuw, Tienhovenseweg 23 (4124 KV) heeft in de afgelopen week een ICD kastje gekregen dat zijn hartritme herstelt. We zijn dankbaar dat de operatie mocht slagen en Ton weer thuis is. We zijn dankbaar met mevr. Simons – Van Dijk, Hof van Batenstein 314 (4131 HD, Vianen). In de afgelopen tijd werd vastgesteld dat ook zij het coronavirus had, maar nu lijkt ze daarvan hersteld. We zijn God dankbaar voor de genezing die Hij gegeven heeft.

Kaarten

Omdat het op dit moment moeilijk is om ergens langs te gaan of naar het KC te gaan, willen we via deze weg aandacht vragen voor kaarten met ''Groeten uit Hagestein'' die u kunt kopen. Ze kosten €1,50 per stuk en 4 verschillende kaarten voor €5,00. De opbrengst is voor de kerk. U kunt de kaarten bestellen bij Aartje van der Lee via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de Whatsapp: 0631237204. Als u het geld overmaakt naar NL31RABO0182417794 t.a.v. Aartje van der Lee onder vermelding van betaling kaarten, worden ze binnen een week bezorgd. Voorbeelden van de kaarten staan op de website.

Op 16 mei wordt het oud papier opgehaald door Jan Verhoef, Rob van Waveren en Sander Kool.

4 Mei

Als ik dit schrijf (maandag) zal over een paar uur de landelijke herdenking plaatsvinden. We herdenken ‘allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’ Een kostbaar moment van rust en terugdenken aan de offers die zijn gebracht. Afgelopen week las ik een artikel (via www.arq.org) waarin werd uitgelegd waarom we twee minuten stil zijn. De twee minuten stilte komt uit het Zuid-Afrika van 1916 en is via Engeland (de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, 11 november 1919) in Europa terecht gekomen. Na de Tweede Wereldoorlog is ook in Nederland het herdenkingsmoment van slachtoffers ingesteld, door ook twee minuten stilte te houden. Maar waarom dan twee? Achter de twee minuten zit echter een gedachte: de ene minuut was bedoeld voor het herdenken van de gevallenen, de anderen om stil te staan bij de overlevenden, zij die levend waren terug gekeerd. De twee minuten waren bedoeld om hen te herdenken die achter waren gebleven, maar ook hen die met hun wonden, oorlogservaringen en trauma’s waren teruggekeerd. Herdenken is daarbij niet alleen verleden, maar ook hoe het verleden voor wonden in het heden zorgt… Als u dit leest, is de herdenking van 2020 verleden tijd. Maar wellicht dat u er bij die van 2021 weer even aan denkt…

Iedereen beleeft deze tijd op zijn eigen manier. Ouderen voelen zich alleen, of komen de dag best wel door. Gezinnen zijn gespannen, of hebben juist een ritme gevonden. Kinderen zien uit naar school, of vermaken zich thuis goed. Langzaam wordt de situatie die was (en waaraan we weer wat gewend waren) losgelaten, en gaan we op zoek naar meer vrijheid en beweging. Een spannend proces. Wat gaat dat betekenen voor de IC’s? Zullen de ‘dagelijkse cijfers’ hetzelfde blijven, of stijgen? Maar ik denk ook aan de kerk: hoe lang blijven de gebouwen nog leeg? Hoe lang blijven we thuis nog mee kijken/luisteren zonder elkaar te kunnen ontmoeten? De weg naar ‘normale’ kerkdiensten lijkt nog lang. Ondertussen weten we ons met elkaar verbonden, maar ‘lijden’ we er ook aan. Ik hoop en bid dat dit alles ons en velen om ons heen, juist dichter aan Christus verbindt. Met een hartelijke groet vanuit de pastorie, ds. Brendeke.